Sommerferien er rett rundt hjørnet

Sommerleire og feriekolonier høres ut som en ting fra en svunnen fortid. Men er det egentlig det? I hele Norges langstrakte land er det mange tilbud for barn og unge i løpet av en sommer. Sommerleir kan være så mangt, og det finnes mange forskjellige tilbud. Det finnes sommerleire for barn og unge. Og spennende sommerkurs i for eksempel dans og musikk. Sommerskoler med alt fra matte, til drama og sirkus på timeplanen. Forskjellige interesseorganisasjoner har også sine sommerleire, speideren, politiske ungdomspartier, Ungdommens Røde Kors og kirkelige samfunn har årlige turer som er svært populære blant barn og unge.

gamle hudøy rundt 50 talletEn av de gamle feriekoloniene som lever i aller beste velgående er Hudøy i Oslofjorden. Her har det vært feriekoloni siden 1916. Opprinnelig ble Hudøy stiftet for å gi et ferietilbud til gutter fra vanskelige kår i byen, og Hudøy har skapt minner for fire generasjoner av Oslobeboere.  I dag er det både gutter og jenter på Hudøy som kan knytte vennskapsbånd, være aktive og nyte lange, late sommerdager som vi alle husker fra barndommens uendelige sommere. Mobiltelefoner, nettbrett, dataspill (kamera er helt OK) og godteri finnes ikke på Hudøy – her ønsker man å fremelske aktivitet, sosialisering ansikt til ansikt og et sunt kosthold. Kake,  bakverk og frukt finnes så søtsuget vil uansett kunne stilles. Og hva er vel søtere enn markjordbær tredd på et strå? Og det virker heller ikke som ungene savner det når de er der. Hudøy er for barn fra 2. til og med 7. årstrinn. Når man tar en runde innom galleriene og gjesteboka på Hudøys sider ser man at de som har vært på Hudøy har hatt flotte opplevelser, møtt nye venner og virkelig koser seg med seiling, bading, turer og så mye lek og moro som man kan presse inn i en sommeruke på idylliske Hudøyet av hudøys leirhus

For mange er sommerleir første gang de er hjemmefra alene over litt tid, og selv om hjemlengsel kan være vanskelig så vokser man også mye på å ‘klare seg selv’ på ferie. Alle voksne ansvarspersoner på alle sommerleire er vant til å håndtere dette når det oppstår – men det vil alltid lønne seg og snakke om hjemlengsel, savn og hvordan det blir på leir før barna drar. En av jentene på Hudøy i 2014 sier dette om å være på feriekoloni: “Det er utrolig koselig. Man får mange nye venner også slipper man unna foreldrene sine litt.” Og det er nok greit i de ukene melolom skoleslutt og mor og fars fellesferiedager.

Opprinnelig var sommerleire; eller sommerkolonier som det hette i tidligere dager, for de utsatte barna. De som kom fra smale og vanskelige kår og var nederst i samfunnet vårt. En del av tanken bak var å skaffe barna et opphold på landet, slik at de kunne få næringsrik kost, mye sol, frisk luft og fysisk aktivitet. Målet var i mange tilfeller at de skulle gå opp i vekt etter harde vintre i byen med lite mat og enda mindre lek. En annen viktig grunn var at man da fikk barna ut og bort fra bygatene, hvor de ikke hadde noe annet å finne på enn å reke gatelangs. Dette gjorde dem til lette mål for dårlig påvirkning og en tidlig kriminell løpebane. De første koloniene var gratis for de trengende, med donasjoner fra filantroper og samfunnsengasjerte mennesker. Det var enkle kår, men allikevel for mange et kjærkomment avbrekk fra storbyen og endeløs fattigdom. En sommer med sikringskost og sommersol gjorde ungene i bedre stand til å overleve en ny høst og vinter.

Trondheim kommune har også sine kommunalt drevne aktiviteter i løpet av sommeren. Alt fra dagsaktiviteter til sommerskoler som strekker seg over flere dager. Sverresborg folkemuseum tilbyr blant annet en ukes historisk koloni gjennom hele sommeren. Du kan finne en liste over kommunens egne aktiviteter på deres hjemmesider, og private aktører har også aktiviteter tilgjengelig for barna som har bysommer i år. Røde Kors arrangerer også familieturer og turer for ungdom i sommer. Dette tilbudet er for familier som har svak økonomi og ellers kanskje ikke har råd til å gi sine barn en sommerferie. Din kommune vil ha lister over aktiviteter som finnes i nærmiljøet slik at det enkelt kan finnes frem til noe som passer akkurat deres situasjon.

resized image badesommer

This entry was posted on Tuesday, May 23rd, 2017 at 12:36 pm and is filed under Turer & Aktiviteter. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.